Första dagen i Erbil, norra Irak – också huvudstaden i irakiska Kurdistan. Jag och Johanne Hildebrandt landade på eftermiddagen i ett blåsigt men ganska varmt Kurdistan. Typ 20-25 grader. Älskar känslan när man kommer ut från flygplatsen och andas in ny luft från ett (för mig) främmande land och liksom smakar på uppfattningen. Erbil är en av världens äldsta städer, och en ganska stor stad. Bor nog runt en miljon människor här. Trots att det är en väldigt gammal stad byggs det mycket nytt här. Mycket nya, moderna köpcentrum och höghus. Även om jag har hört mycket från andra att just Erbil ska vara en storstad som på senare tid blivit väldigt moderniserad upplevde jag den idag som väldigt… död.

Alla nya byggnadsprojekt med påbörjade höghus står tomma och gapar. Det är inte det att det saknas resurser. Lyftkranarna står redo och byggnadsställningarna likaså. Men på grund av allt som hänt i Mosul senaste tiden har man valt att avstanna alla nya byggnadsprojekt i Erbil.

Mosul ligger cirka åtta mil västerut, och har varit kontrollerat av IS sedan i juni 2014. Om kriget kommer hit har man byggt upp allt ”i onödan”. Därför har man bara lämnat alla byggen och gått hem.

Visst är det lite liv och rörelse inne i själva Erbil, men jag får ändå känslan av en spöklik stad. Tror folk ändå rör sig med försiktighet här.

Runt hotellet finns det gott om murar, vakter, Kalasjnikovs och metalldetektorer, liksom diverse säkerhetsspärrar. Det känns tryggt men också lite som att man vidtagit åtgärder efter hemska saker som hänt på sådana här platser. Jag kollar nödutgångar och dylikt för eventuella flyktvägar. Lika bra. Vi är inte många som bor på hotellet. Det är jag, Johanne och några andra journalister. That’s it.

Vi har också hunnit träffa vår fixare, som blev ett mycket intressant möte. Har en känsla av att våra två kommande veckor här kommer blir mycket bra, jobbmässigt alltså.

Jag är extremt trött, har sovit cirka en timme senaste dygnet. Klockan är redan 21.47 och imorgon har vi vår första intervju innan vi förhoppningsvis lämnar Erbil för att åka vidare söderut mot staden Sulaymaniyah (Silêmanî). Uppdaterar när vi kommit fram, då även med lite bilder hoppas jag.

God natt!

/A