Det har redan gått två veckor sedan jag och Donald landade på ett regnigt Arlanda efter en vecka på Krim. När jag tänker på hur jag skulle beskriva situationen för civilbefolkning på Krim, tänker jag på inledningen i Kalle Kniiviläs bok Krim tillhör oss. Igor är byggarbetare på Krim och säger:

”Vi har två människor som har olika intressen, och de har gått vilse i bergen. Så säger den ena att vi ska gå mot väst, och den andra säger nej, vi ska gå mot öst. Ni har ingen karta, ni vet inte vilket håll som är bäst. Vart ska ni ta vägen då, om ni inte kommer överens? Ingenstans. Ni sitter kvar där ni är tills ni fryser ihjäl eller dör av svält. Man måste välja väg. Det måste finnas ett parti eller en människa som har starkare vilja och förstånd som leder er någonstans. Ingen vet vilken väg som är rätt eller fel, det ser man först om hundra år.”

Detta beskriver väldigt bra hur det är på Krim, enligt min egen uppfattning. Vissa är emot Rysslands annektering av halvön men fler är för och ser det som en anslutning till Ryssland mer än en ockupation. Hur det kommer bli i framtiden på Krim, hur folket kommer leva, hur ekonomin ser ut, tryggheten, säkerheten… Ja, allt återstår att se. Däremot hur allt ser ut just nu, idag, snart två år efter de grönklädda soldaterna med omärkta uniformer kom till Krim, kommer ni snart kunna läsa om i ETC. Jag och Donald skriver en reportageserie där bestående av fyra delar, med start nästa vecka.
I februari kommer även ett spännande reportage ut i Café. Det ser jag mycket fram emot då det är exakt ett år sedan mitt reportage tillsammans med fotograf Anders Hansson kom ut, om svenskarna som strider i Ukraina.

Det har varit en hel del sena nätter och tidiga mornar sedan vi kom hem. Därav inga blogginlägg. Men lagom till jul börjar alla deadlines närma sig och det känns otroligt frigörande att ha fått ner all information på papper till slut.

Vad tycker ni om min nya layout föresten? Jag gillar den skarpt och känns skönt att ha ljusat upp den i vitt då den var väldigt mörk innan. Jag gillar ju egentligen när foton exponeras mot svart bakgrund – men detta känns ljust och fräscht! Fortsätt gärna att klicka in dig på de olika kategorierna av foton under galleri då jag fyller på dem lite då och då. Kommer även såklart publicera länkar osv här på bloggen när våra reportage kommit ut. Så håll utkik!

Har du slut på idéer till julklapp?

Köp en prova-på prenumeration på ETC (kostar typ 60 pix), så säkerställer du att inte missa våra kommande reportage och julens läsning är kirrad! Bättre kan det ju inte bli! 😉

/A